Nyheter - Tips - Erbjudanden

Nyheter - Tips - Erbjudanden

-----------------------------------------------------------------------------------------

Kaffecompagniet är en modern kaffe- och tehandel som har som målsättning att erbjuda det bästa inom kaffebönor, teblad, choklad och tillbehör.
Stort utbud av kaffekvarnar, espressomaskiner och tillbehör för hemmabaristan.

Rengöring av espressomaskin

TipsPosted by Kaffecompagniet Thu, May 14, 2009 13:00:08

Rengör du din espressomaskin? Många blir förvånade när man får veta att den behöver pysslas om en aning för att kunna leverera perfekt espresso, och göra det problemfritt i många år.

Här är en enkel rutin som, när man fått in den i muskelminnet, går mer eller mindre per automatik:

Varje kväll (om maskinen använts)
==========================
1. Byt eventuellt vatten i tanken om du inte brukar göra det innan du brygger.
2. Rengör bryggruppen med en borste. Spola ur vatten och gnugga om varannat ett par gånger. Detta tar ca 30 sekunder.
3. Bakspola med ett sk blindfilter 4-5 gånger. Obs: kontrollera att detta rekommenderas på din maskin. Tid ca 1 minut.

1-4 ggr i månaden
==============
1. Borsta enligt punkt 2 ovan.
2. Bakspola med ett rengöringsmedel, exempelvis clean express. Låt verka 1-2 minuter och spola sen ur. Bakspola ca 10 ggr så att allt medel sköljs ur.
3. Blanda ca 1 tsk clean express med 5-10 dl varmt vatten och separera och lägg ner portafilter (handtag) och filterkorg. Låt stå ca 15 minuter och skölj sedan av. Var noga med att inte plast/gummidelen av portafiltret ligger i lösningen eftersom den då lätt blir missfärgad.
4. Ställ en behållare så att ångröret doppas i lösningen. Låt stå ca 10 minuter. Detta löser upp eventuell mjölk som koagulerat inne i ångröret samt håller utsidan fräsh. OBS: Detta för man endast på ångrör av metall.

1-2 ggr år
========
Avkalka maskinen enligt tillverkarens rekommendationer.

Följ detta (mer eller mindre) noga och din maskin kommer att belöna dig med många goda espresso!

  • Comments(0)//hos.kaffecompagniet.se/#post68

Det perfekta kaffet

TipsPosted by Kaffecompagniet Fri, January 30, 2009 18:52:52

Det är just nu stort fokus på kaffets ursprung, karaktär och inte minst rostningsdatum. När det kommer till det senare brukar man använda lånerordet "peakar", dvs att kaffet når toppen av sin mognad. Espresso anses perfekt ca 10-14 dagar efter rostningsdatum, medan det man kallar svart kaffe är bäst efter kanske 3-4 veckor i en oöppnad förpackning.

Detta fokus är helt rätt, man ska välja ett kaffe man tycker om. Man ska köpa ett kaffe som är någorlunda färskrostat. Så långt är nog alla som bryr sig om kaffe överrens. En fråga som nästan ingen ställer är däremot vid vilken temperatur kaffet smakar som godast. Om vi tänker att kaffet (vi pratar nu brygg/aeropress/guldfilter/eva solo etc) är "perfekt" när det hamnar i koppen, efter hur lång tid "peakar" det? Dvs när smakar det som bäst?

Mina mor- och farföräldrar dricker/drack alltid sitt kaffe rykande hett, och jag kan känna ett mått av förundran över hur munnen kan ta emot en så varm vätska. Det borde krävas en viss tillvänjning innan man klarar detta konststycke. Och känner man över huvudtaget några smaker?

Någon som tänkt efter och testat? Ca 4 minuter efter en aeropressad kopp brukar jag börja smaka av lite försiktigt. Sen lyfter smakerna under ett par minuter, för att sedan gradvis tona bort och ner i en beska.

Ytterligare något att tänka på...men vad gör man inte i jakten på den pefekta koppen kaffe? ;)

PS. Du missar väl inte att vi snart börjar med ett nyhetsbrev? Läs mer och anmäl dig här!

  • Comments(2)//hos.kaffecompagniet.se/#post48

Aeropress

TipsPosted by Kaffecompagniet Tue, October 07, 2008 10:56:21

Du vet väl att du hos oss kan få en kaffe aeropressad på nymalda kaffebönor som du själv väljer? Vi har 8 standardkaffen att välja från, och ofta någon trevlig böna i kylen om du frågar. En aeropress på exempelvis Misty Valley får inte missas!

Blog Image

Blog Image

  • Comments(0)//hos.kaffecompagniet.se/#post25

Vänner

TipsPosted by Kaffecompagniet Thu, May 29, 2008 13:47:25

Tänkte passa på att tipsa om några trevliga sajter inom kaffevärlden.

www.riktigtkaffe.se - En klassiker och det överlägset största forumet för diskussioner om allt som rör kaffe. Ingen fråga är för stor eller liten för att här brytas ner på molekylnivå om så krävs. Tack David för ditt stora bidrag till kaffevärlden!

www.koppi.se - Blogg av två eldsjälar inom kafferostning - Charles och Ann.

http://linkens.blogg.se/ - Blogg av den mycket sympatiske Stefan Lindqvist, som förutom kaffe även har en passion för choklad.

  • Comments(1)//hos.kaffecompagniet.se/#post3